Prijs Jef Van Ranst

 
 

WAT?

Architect Jef Van Ranst had een droom: jonge talenten opnieuw aan het tekenen krijgen. De tekening, met de hand gemaakt, als uitdrukking van een denk-, doe of ontwerpproces eerder dan de tekening als artistiek artefact.

Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.

De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Elke instelling dient voor de selectie werken in van twee Bachelor- en twee Masterstudenten. Een professionele jury zal uit de inzendingen laureaten selecteren binnen de lijnen van het ontwerpschetsen met de vrije hand, de procestekening en de tekening als communicatiemiddel.

JURYLEDEN: Ricardo Flores (Flores i Prats), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) en Philippe van Goethem (SVR-ARCHITECTS) en Sophie Leemans (Winnares Prijs Jef Van Ranst, Master Academiejaar 2018-2019)

HOE?

De selecties gebeuren op basis van de ontwerpbundels die de studenten begin juli voor hun opleiding moeten indienen bij hun docent architectuurontwerp.

De jury en vertegenwoordigers van de familie Van Ranst, maakt daarna, in overleg met de begeleidende docenten, haar keuze bekend tijdens het jurymoment.

De winnende Bachelorstudent ontvangt € 500,00. De winnende Masterstudent ontvangt € 1.000,00 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

Download hier de selectieprocedure

Voor meer vragen en deelname kan u terecht bij de docenten architectuurontwerp

KU Leuven - Architectuur
Robin Schaeverbeke
robin.schaeverbeke@kuleuven.be

KU Leuven - Ingenieur Architectuur
Guido Geenen
guido.geenen@kuleuven.be

UAntwerpen
Mie Robbe
Mie.robbe@uantwerpen.be

UGent
Kris Coremans
Kris.coremans@ugent.be

UHasselt
Saidja Heynickx
Saidja.heyninckx@uhasselt.be
Iwert Bernakiewicz
Iwert.bernakiewicz@uhasselt.be

 
 

DE JURY

Voorzitter

Ricardo Flores
Stichter van de Spaanse architectenstudio Flores i Prats Arquitectes
Gastprofessor ETH Zurich
Auteur van “Thought by Hand”

Juryleden

En vertegenwoordigers van de familie Van Ranst