Prijs Jef Van Ranst

 
 

WAT?

Architect Jef Van Ranst had een droom: jonge talenten opnieuw aan het tekenen krijgen. De tekening, met de hand gemaakt, als uitdrukking van een denk-, doe of ontwerpproces eerder dan de tekening als artistiek artefact.

Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.

De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Elke instelling dient voor de selectie werken in van twee Bachelor- en twee Masterstudenten. Een professionele jury zal uit de inzendingen laureaten selecteren binnen de lijnen van het ontwerpschetsen met de vrije hand, de procestekening en de tekening als communicatiemiddel.

JURYVOORZITTER:
Michiel Riedijk (Directeur en oprichter Neutelings Riedijk Architecten)

JURYLEDEN:
Jean-Pierre Van Liefferinge (SVR-ARCHITECTS)
Drawing researcher KU Leuven Riet Eeckhout
Architect Ruben Castro (Studio Ruben Castro)
Aleksandar Pilyov (Winnaar Prijs Jef Van Ranst - Master Academiejaar 2022-2023)

HOE?

De selecties gebeuren op basis van de ontwerpbundels die de studenten begin juli voor hun opleiding moeten indienen bij hun docent architectuurontwerp.

De jury en vertegenwoordigers van de familie Van Ranst, maakt daarna, in overleg met de begeleidende docenten, haar keuze bekend tijdens het jurymoment.

De winnende Bachelorstudent ontvangt € 1000,00. De winnende Masterstudent ontvangt € 1.500,00 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

Download hier de selectieprocedure

Voor meer vragen en deelname kan u terecht bij de docenten architectuurontwerp

KU Leuven - Architectuur
Robin Schaeverbeke
robin.schaeverbeke@kuleuven.be

KU Leuven - Ingenieur Architectuur
Ivo Vanhamme
ivo.vanhamme@kuleuven.be

UAntwerpen
Mie Robbe
Mie.robbe@uantwerpen.be

UGent
Kris Coremans
Kris.coremans@ugent.be

UHasselt
Saidja Heynickx
Saidja.heyninckx@uhasselt.be
Iwert Bernakiewicz
Iwert.bernakiewicz@uhasselt.be

 
 

DE JURY

Juryvoorzitter

Michiel Riedijk behaalde in 1989 zijn Master Architectuur aan de Technische Universiteit in Delft en richtte in 1992 samen met Willem Jan Neutelings het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten op. Sinds 2007 is Michiel Riedijk daarnaast Professor Publieke Gebouwen aan de TU Delft en hij geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. In 2017 ontving Michiel Riedijk het RIBA erelidmaatschap.

Het ontwerp ontstaat in de tekening, door te tekenen. De tekening toont de stand van zaken van het ontwerp en bevat ook de kiem voor een nieuwe stap in het denkproces. Iedere volgende schets vormt een evaluatie van de andere schetsen. In de handeling, terwijl de pen of het potlood over het nog witte papier gaat, ontstaat het ontwerp.

Michiel Riedijk

Juryleden

En vertegenwoordigers van de familie Van Ranst