Prijs Jef Van Ranst

 
 

WAT?

Architect Jef Van Ranst had een droom: jonge talenten opnieuw aan het tekenen krijgen. De tekening, met de hand gemaakt, als uitdrukking van een denk-, doe of ontwerpproces eerder dan de tekening als artistiek artefact.

Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.

De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Elke instelling dient voor de selectie werken in van twee Bachelor- en twee Masterstudenten. Een professionele jury zal uit de inzendingen laureaten selecteren binnen de lijnen van het ontwerpschetsen met de vrije hand, de procestekening en de tekening als communicatiemiddel.

JURYLEDEN: Tony Fretton (Tony Fretton Architects), Inge Vinck (Architecten de vylder vinck taillieu), Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) en Philippe van Goethem (SVR-ARCHITECTS)

HOE?

De selecties gebeuren op basis van de ontwerpbundels die de studenten begin juli voor hun opleiding moeten indienen bij hun docent architectuurontwerp.

De jury en vertegenwoordigers van de familie Van Ranst, maakt daarna, in overleg met de begeleidende docenten, haar keuze bekend tijdens het jurymoment op 4 september 2019.

De werken van de laureaten worden tentoongesteld van 21 tot en met 27 september op het Festival van de Architectuur in Gent. De bekendmaking van de winnaars, en de overhandiging van de Prijs Jef Van Ranst gebeurt op 25 september tijdens het symposium “Drawing Attention”.

De winnende Bachelorstudent ontvangt € 500,00. De winnende Masterstudent ontvangt € 1.000,00 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

Download hier de selectieprocedure

Voor meer vragen en deelname kan u terecht bij de docenten architectuurontwerp

KU Leuven - Architectuur
Robin Schaeverbeke
robin.schaeverbeke@kuleuven.be

KU Leuven - Ingenieur Architectuur
Guido Geenen
guido.geenen@kuleuven.be

UAntwerpen
Mie Robbe
Mie.robbe@uantwerpen.be

UGent
Kris Coremans
Kris.coremans@ugent.be

UHasselt
Saidja Heynickx
Saidja.heyninckx@uhasselt.be
Iwert Bernakiewicz
Iwert.bernakiewicz@uhasselt.be

VUB – Architectural Engineering Lab
Ann Verdonck
Ann.Verdonck@vub.be

 
 

DE JURY

Voorzitter

Tony Fretton
Principal Tony Fretton Architects
Emeritus Professor TU Delft
Visiting Professor University of East London

Juryleden

En vertegenwoordigers van de familie Van Ranst